همه چیز درباره سرطان سینه
سرطان سینه نوعی سرطان است که با رشد غیر قابل کنترل سلول ها در بافت پستان شروع می شود. پس از سرطان پوست، سرطان سینه شایع ترین سرطانی است که در زنان در ایالات متحده تشخیص داده می شود. اما سرطان سینه فقط در زنان اتفاق نمی افتد. همه افراد با مقداری بافت سینه متولد می شوند، بنابراین هر کسی ممکن است به سرطان سینه مبتلا شود.
نرخ بقای سرطان سینه افزایش یافته است و تعداد افرادی که بر اثر سرطان سینه می میرند به طور پیوسته در حال کاهش است. بیشتر این امر به دلیل حمایت گسترده از آگاهی درباره سرطان سینه است.
پیشرفت در غربالگری سرطان سینه به متخصصان مراقبت های بهداشتی اجازه می دهد تا سرطان سینه را زودتر تشخیص دهند. تشخیص زودهنگام سرطان، احتمال درمان سرطان را بسیار بیشتر می کند. حتی زمانی که سرطان سینه قابل درمان نباشد، درمان های زیادی برای افزایش طول عمر وجود دارد.
مرحله بندی (Staging) سرطان سینه
مراحل سرطان سینه از 0 تا 4 متغیر است. عدد کمتر به این معنی است که سرطان کمتر پیشرفته است و احتمال درمان آن بیشتر است.
در این مرحله سرطان در مجرای پستان قرار دارد و هنوز برای حمله به بافت پستان متاستاز نداده است. همانطور که سرطان در بافت پستان رشد می کند و پیشرفته تر می شود، مراحل بالاتر می روند.
مرحله 4 سرطان پستان به این معنی است که سرطان به سایر قسمت های بدن گسترش یافته است.
علائم و نشانه ها
- توده سینه یا ناحیه ضخیم شده پوست که با بافت اطراف آن متفاوت است.
- نوک سینه ای که صاف به نظر می رسد یا به سمت داخل چرخیده است.
- تغییر در رنگ پوست سینه. در افرادی که پوست سفید دارند، پوست سینه ممکن است صورتی یا قرمز به نظر برسد. در افرادی که پوست قهوهای و سیاه دارند، ممکن است پوست سینه تیرهتر از سایر پوستهای سینه یا قرمز یا بنفش به نظر برسد.
- تغییر در اندازه، شکل یا ظاهر سینه.
- تغییرات در پوست سینه، مانند پوستی که گودی به نظر می رسد یا شبیه پوست پرتقال است.
- لایه برداری یا پوسته پوسته شدن پوست روی سینه.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
اگر توده یا تغییر دیگری در سینه خود پیدا کردید، با پزشک یا سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی قرار ملاقات بگذارید. منتظر ماموگرافی بعدی خود نباشید تا ببینید آیا تغییری که پیدا کردید سرطان سینه است یا خیر. هر گونه تغییر در سینه های خود را گزارش دهید حتی اگر ماموگرافی اخیر نشان داد که سرطان سینه وجود ندارد.
علت های سرطان سینه
علت دقیق اکثر سرطان های سینه مشخص نیست. محققان دست یافته اند که هورمون ها، سبک زندگی و برخی عوامل محیط ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند. اما مشخص نیست که چرا برخی از افرادی که هیچ عاملی ندارند به سرطان مبتلا می شوند، اما برخی دیگر که فاکتورهای خطر دارند هرگز به سرطان مبتلا نمی شوند.
متخصصان مراقبت های بهداشتی می دانند که سرطان سینه زمانی شروع می شود که عواملی، DNA درون سلول های بافت سینه را تغییر می دهد. DNA سلول حاوی دستورالعمل هایی است که به سلول می گوید چه کاری انجام دهد. در سلولهای سالم، DNA دستورالعملهایی را برای رشد و تکثیر با سرعت تعیینشده میدهد. دستورالعمل ها به سلول ها می گویند که در زمان معینی بمیرند.
در سلول های سرطانی، تغییرات DNA دستورالعمل های متفاوتی را ارائه می دهد. این تغییرات به سلولهای سرطانی میگوید که سلولهای بیشتری را به سرعت بسازند. سلول های سرطانی زمانی که سلول های سالم می میرند می توانند به زندگی خود ادامه دهند. این باعث سلول های بیش از حد می شود.
سلول های سرطانی ممکن است توده ای به نام تومور تشکیل دهند. تومور می تواند رشد کند تا به بافت سالم بدن حمله کند و آن را از بین ببرد. با گذشت زمان، سلول های سرطانی می توانند متاستاز داده و به سایر قسمت های بدن گسترش یابند. هنگامی که سرطان گسترش می یابد، سرطان متاستاتیک نامیده می شود.
تغییرات DNA که منجر به سرطان سینه می شود اغلب در سلول هایی که مجاری شیر را پوشانده اند اتفاق می افتد. این مجراها لوله هایی هستند که برای حمل شیر به نوک پستان طراحی شده اند. سرطان سینه که از مجاری شروع می شود، کارسینوم مجرای مهاجم نامیده می شود. سرطان سینه همچنین می تواند در سلول های غدد شیر شروع شود.
این غدد که لوبول نامیده می شوند برای تولید شیر مادر طراحی شده اند. سرطانی که در لوبول ها اتفاق می افتد، کارسینوم لوبولار مهاجم نامیده می شود. سایر سلولهای سینه میتوانند به سلولهای سرطانی تبدیل شوند، اگرچه این شایع نیست.
عومل خطر
عواملی که ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند عبارتند از:
- سابقه خانوادگی سرطان سینه. اگر والدین، خواهر و برادر یا فرزندی مبتلا به سرطان سینه باشند، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما افزایش مییابد. اگر خانواده شما سابقه ابتلا به سرطان سینه در سنین پایین را داشته باشند و همچنین در صورت داشتن چندین عضو خانواده مبتلا به سرطان سینه، این خطر بیشتر است. با این حال، اکثر افرادی که سرطان سینه تشخیص داده شده است، سابقه خانوادگی این بیماری را ندارند.
- شروع قاعدگی در سنین پایین تر ( قبل از 12 سالگی) و شروع یائسگی در سنین بالاتر ( پس از 55 سالگی) خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد.
- بافت سینه متراکم. بافت پستان از بافت چربی و بافت متراکم تشکیل شده است. بافت متراکم از غدد شیر، مجاری شیر و بافت فیبری ساخته شده است. اگر سینه های متراکمی دارید، بافت متراکم بیشتری نسبت به بافت چربی در سینه ها دارید. داشتن سینه های متراکم می تواند تشخیص سرطان سینه در ماموگرافی را دشوارتر کند. اگر ماموگرافی نشان داد که سینه های متراکم دارید، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما افزایش می یابد. با تیم مراقبت های بهداشتی خود در مورد آزمایش های دیگری که ممکن است علاوه بر ماموگرافی برای بررسی سرطان سینه انجام دهید، صحبت کنید.
- نوشیدن الکل خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد.
- به دنیا آوردن اولین فرزند بعد از 30 سالگی ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد.
- یک یا چند بار باردار شدن خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش می دهد. هرگز باردار نبودن این خطر را افزایش می دهد.
- افزایش سن. با افزایش سن خطر ابتلا به سرطان سینه افزایش می یابد.
- تغییرات DNA ارثی خطر سرطان را افزایش می دهد. برخی از تغییرات DNA که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد، می تواند از والدین به فرزندان منتقل شود. اما همه افراد دارای تغییرات DNA به سرطان مبتلا نمی شوند.
- مصرف برخی داروهای هورمون درمانی برای کنترل علائم یائسگی ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. این خطر با داروهای هورمون درمانی که ترکیبی از استروژن و پروژسترون هستند، مرتبط است. با قطع مصرف این داروها خطر کاهش می یابد.
- افراد چاق در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند.
- قرارگیری در معرض تشعشع. اگر در دوران کودکی یا بزرگسالی از پرتو درمانی برای قفسه سینه خود استفاده کرده اید، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما بیشتر است.