فیبروآدنوم چیست و چه علائمی دارد؟
فیبروآدنوم یک توده سفت پستان است که اغلب باعث درد نمی شود. معمولا به کندی رشد می کند و اندازه متوسط حدود 1 اینچ (2.5 سانتی متر) دارد. فیبروآدنوم از توده های شایع پستان است. این توده ها سرطان نیستند. فیبروآدنوم اغلب در سنین 15 تا 35 سالگی اتفاق می افتد. اما در هر سنی در هر فردی که پریود می شود، می توان آن را یافت.
شما می توانید یک فیبروآدنوم یا بیش از یک فیبروآدنوم داشته باشید. آنها می توانند در یک یا هر دو سینه ایجاد شوند. برخی از فیبروآدنوم ها با گذشت زمان کوچک می شوند. بیشتر فیبروآدنوما در نوجوانان طی چند ماه تا چند سال کاهش می یابند و سپس ناپدید می شوند.
اگر فیبروآدنوم دارید، ممکن است پزشک به شما بگوید که مراقب تغییرات در اندازه یا احساس آن باشید. ممکن است برای بررسی توده به بیوپسی یا جراحی برای برداشتن آن نیاز داشته باشید. بسیاری از فیبروآدنوما نیازی به درمان بیشتری ندارند.
علائم فیبروآدنوم
- توده سفت و لاستیکی
- توده گرد با مرزهای مشخص (فیبروآدنوم ممکن است مانند یک نخود در سینه احساس شود یا ممکن است مانند یک سکه صاف به نظر برسد)
- هنگام لمس، به راحتی در بافت سینه حرکت می کند و جا به جا می شود
فیبروآدنوم می تواند در طول زمان بزرگتر شود و ممکن است با لمس آن درد داشته باشد. همچنین ممکن است این توده چند روز قبل از قاعدگی شما حساس باشد یا باعث درد شود. فیبروآدنوم ممکن است در دوران بارداری بزرگتر شود. ممکن است پس از یائسگی کوچک شوند. فیبروآدنوم همچنین ممکن است در طول زمان تغییر شکل دهد.
علت های فیبروآدنوم
علت فیبروآدنوم مشخص نیست ولی ممکن است مربوط به هورمون هایی باشند که دوره قاعدگی را کنترل می کنند.
انواع کمتر رایج فیبروآدنوم و توده های پستانی مرتبط ممکن است مانند فیبروآدنوم معمولی عمل نکنند. این نوع توده های سینه عبارتند از:
- فیبروآدنوم های پیچیده و فیبروآدنوم های غول پیکر که می توانند در طول زمان بزرگتر (حتی بیش از 5 سانتیمتر) شوند. آنها می توانند بافت سینه مجاور را فشار داده یا جابجا کنند.
- تومورهای فیلود. تومورهای فیلود و فیبروآدنوم از بافت های مشابهی ساخته شده اند. اما در زیر میکروسکوپ، تومورهای فیلود متفاوت از فیبروآدنوم به نظر می رسند. تومورهای فیلود معمولاً دارای ویژگی هایی هستند که با رشد سریع تر همراه هستند. بیشتر تومورهای فیلود خوش خیم هستند. این بدان معناست که آنها سرطانی نیستند. اما برخی از تومورهای فیلود ممکن است سرطانی باشند. یا ممکن است سرطان شوند. تومورهای فیلود اغلب هیچ دردی ایجاد نمی کنند.
* فیبروآدنومای رایج بر خطر ابتلا به سرطان سینه تأثیری ندارد. اما در صورت داشتن فیبروآدنوم پیچیده یا تومور فیلود ممکن است خطر شما کمی افزایش یابد.
تشخیص فیبروآدنوم
ممکن است ابتدا هنگام حمام کردن یا در حین انجام خودآزمایی پستان متوجه توده شوید. همچنین ممکن است فیبروآدنوم در طی یک معاینه پزشکی منظم، یک ماموگرافی غربالگری یا سونوگرافی پستان مشاهده شود.
اگر یک توده پستان دارید که قابل احساس است، بسته به سن شما و ویژگی های توده سینه ممکن است به روشهای مختلف تشخیصی نیاز داشته باشید.
- سونوگرافی: اگر کمتر از 30 سال دارید، پزشک شما احتمالاً از سونوگرافی سینه برای بررسی توده سینه استفاده می کند. سونوگرافی به وضوح اندازه و شکل فیبروآدنوم را نشان می دهد. این تست همچنین می تواند تفاوت بین توده سینه جامد و کیست پر از مایع را نشان دهد. سونوگرافی هیچ دردی ایجاد نمی کند و برای آن نیازی به رفتن چیزی به داخل بدن شما نیست.
- ماموگرافی: ماموگرافی مرزهای فیبروآدنوم را تشخیص می دهد و آن را از سایر بافت ها متمایز می کند. اما ماموگرافی ممکن است بهترین آزمایش تصویربرداری برای فیبروآدنوم در افراد جوانتر نباشد که میتوانند بافت سینه متراکمی داشته باشند. بافت متراکم تشخیص تفاوت بین بافت معمولی پستان و آنچه ممکن است فیبروآدنوم باشد را دشوارتر می کند. همچنین به دلیل خطر تشعشعات ناشی از ماموگرافی، معمولاً برای بررسی توده های سینه در افراد زیر 30 سال استفاده نمی شود.
- بیوپسی: اگر سوالی در مورد نوع یا ماهیت توده پستان وجود دارد، ممکن است به آزمایشی به نام بیوپسی برای بررسی نمونه بافت نیاز داشته باشید. یک روش معمول بیوپسی برای فیبروآدنوم، بیوپسی با سوزن مرکزی است.
دکتری به نام رادیولوژیست معمولا بیوپسی با سوزن مرکزی را انجام می دهد. یک دستگاه سونوگرافی به پزشک کمک می کند تا سوزن را به نقطه مناسب هدایت کند. یک سوزن توخالی خاص نمونه کوچکی از بافت سینه را جمع آوری می کند. معاینه آزمایشگاهی نمونه می تواند نشان دهد که چه نوع توده ای وجود دارد. دکتری به نام پاتولوژیست نمونه را بررسی می کند تا ببیند آیا فیبروآدنوم یا تومور فیلود است.
درمان فیبروآدنوم
فیبروآدنوم گاهی اوقات خود به خود کوچک می شود یا از بین می رود. گاهی ممکن است بدون تغییر باقی بماند و در مواردی هم ممکن است به سرعت رشد کند و باعث درد و مشکلات دیگر شود. در اغلب موارد، فیبروآدنوم نیازی به درمان ندارد. اما در برخی موارد که توده به سرعت در حال رشد است یا باعث درد یا مشکلات دیگر می شود، ممکن است لازم باشد کل توده را بردارید.
در مواردی که نیاز به عمل جراحی نیست، معمولاَ پزشک ویزیت های بعدی را برای بررسی تغییرات در شکل یا اندازه فیبروآدنوم توصیه می کند. اگر نتایج روش های تصویربرداری یا بیوپسی برای ارائه دهنده شما نگران کننده باشد (بویژه در مورد فیبروآدنوم غول پیکر و تومورهای فیلود)، پزشک ممکن است جراحی را توصیه کند.