علائم و درمان سینه فیبروکیستیک چیست؟
سینههای فیبروکیستیک به سینه هایی گفته می شود که از بافت برآمده یا طنابوار تشکیل شدهاند. پزشکان به این بافت سینه گرهدار یا غدهای میگویند.
داشتن سینه های فیبروکیستیک اصلا غیر معمول نیست. در واقع، متخصصان استفاده از اصطلاح “بیماری سینه فیبروکیستیک” را متوقف کرده اند و اکنون به سادگی به “سینه های فیبروکیستیک” اشاره می کنند زیرا داشتن سینه های فیبروکیستیک یک بیماری نیست. تغییرات سینه ای که با چرخه قاعدگی در نوسان است و بافت طناب مانندی دارد طبیعی تلقی می شود.
علائم فیبروکیستیک
تغییرات فیبروکیستیک سینه همیشه باعث ایجاد علائم نمی شود. برخی از افراد درد، حساسیت و برآمدگی سینه را (به خصوص در قسمت فوقانی و بیرونی سینه ها) تجربه می کنند. علائم سینه دقیقاً قبل از قاعدگی آزاردهنده است و بعد از آن بهتر می شود.
علائم و نشانه های سینه فیبروکیستیک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- توده یا بافت متراکم سینه ای
- تغییرات سینه که در هر دو سینه مشابه است
- تغییر اندازه ندولهای سینه یا بافت تودهای با چرخه قاعدگی
- درد، حساسیت و یا ناراحتی سینه بویژه در قسمت بیرونی بالایی سینه
- ترشحات غیر خونی از نوک پستان (ترشحات سبز یا قهوه ای تیره )
- افزایش ماهیانه درد یا توده سینه از اواسط سیکل (تخمکگذاری) تا قبل از قاعدگی و سپس با شروع پریود بهتر میشود.
* تغییرات فیبروکیستیک سینه اغلب بین 30 تا 50 سالگی رخ می دهد. این تغییرات به ندرت پس از یائسگی اتفاق میافتد، مگر اینکه از داروهای جایگزین هورمونی مانند استروژن یا پروژسترون استفاده کنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه شود؟
اکثر تغییرات فیبروکیستیک سینه طبیعی است. با این حال، در موارد زیر با پزشک خود وقت ملاقات بگیرید:
- یک توده سینه جدید یا پایدار یا ناحیه ای با ضخیم شدن یا سفت شدن بافت سینه پیدا می کنید.
- نواحی خاصی از درد سینه مداوم یا بدتر شده دارید
- تغییرات سینه بعد از قاعدگی ادامه می یابد
- پزشک شما یک توده سینه را تشخیص داده اما اکنون به نظر می رسد بزرگتر شده یا تغییر کرده است
علت های فیبروکیستیک
علت دقیق تغییرات فیبروکیستیک سینه مشخص نیست، اما متخصصان گمان میکنند که هورمونهای تولید مثلی (بهویژه استروژن) در آن نقش دارند.
نوسانات سطح هورمون در طول چرخه قاعدگی می تواند باعث ناراحتی سینه و مناطقی از بافت توده سینه شود که حساس، دردناک و متورم است. تغییرات فیبروکیستیک سینه قبل از دوره قاعدگی آزاردهندهتر است و پس از شروع قاعدگی کاهش مییابد.
تشخیص فیبروکیستیک
معاینه بالینی پستان: پزشک شما سینه ها و غدد لنفاوی واقع در ناحیه پایین گردن و زیر بغل شما را برای بررسی بافت غیر معمول سینه لمس می کند. اگر معاینه پستان -همراه با سابقه پزشکی شما- نشان می دهد که تغییرات طبیعی پستان دارید، ممکن است نیازی به آزمایشات اضافی نداشته باشید.
اما اگر پزشک شما یک توده جدید یا بافت مشکوک سینه پیدا کند، ممکن است لازم باشد چند هفته بعد، پس از پریود، برای معاینه بالینی پستان دوباره مراجعه کنید. اگر تغییرات ادامه داشته باشد یا معاینه پستان نگران کننده باشد، ممکن است به آزمایشات اضافی مانند ماموگرافی تشخیصی یا سونوگرافی نیاز داشته باشید.
ماموگرافی: اگر پزشک شما یک توده سینه یا بافت برجسته در سینه شما را تشخیص دهد، به یک ماموگرافی تشخیصی نیاز دارید. رادیولوژیست هنگام تفسیر ماموگرافی ناحیه مورد نظر را از نزدیک بررسی می کند.
سونوگرافی: سونوگرافی اغلب همراه با ماموگرافی انجام می شود. اگر کمتر از 30 سال سن دارید، ممکن است به جای ماموگرافی سونوگرافی انجام دهید. سونوگرافی همچنین می تواند به پزشک کمک کند تا کیست های پر از مایع و توده های جامد را تشخیص دهد.
بیوپسی سینه: اگر ماموگرافی تشخیصی و سونوگرافی طبیعی است، اما پزشک شما همچنان در مورد توده پستان نگرانی دارد، ممکن است برای تعیین اینکه نیاز به جراحی سینه دارید یا خیر، به جراح سینه ارجاع داده شوید.
بیوپسی سینه روشی برای برداشتن نمونه کوچکی از بافت پستان برای آنالیز میکروسکوپی است. اگر ناحیه مشکوکی در طول معاینه تصویربرداری تشخیص داده شود، رادیولوژیست شما ممکن است بیوپسی پستان توصیه کند.
مهم است که هرگونه تغییر جدید یا مداوم پستان را به پزشک خود گزارش دهید، حتی اگر در سال گذشته یک ماموگرافی طبیعی انجام داده باشید. ممکن است برای ارزیابی تغییرات نیاز به ماموگرافی تشخیصی یا سونوگرافی داشته باشید.
درمان فیبروکیستیک
اگر علائمی را تجربه نمی کنید، یا علائم شما خفیف است، هیچ درمانی برای سینه های فیبروکیستیک لازم نیست. درد شدید یا کیست های بزرگ و دردناک مرتبط با سینه های فیبروکیستیک ممکن است نیاز به درمان داشته باشد.
گزینه های درمانی برای کیست سینه عبارتند از:
آسپیراسیون:
پزشک ممکن است آسپیراسیون با سوزن ظریف برای یک توده سینه که بسیار شبیه کیست است را امتحان کند تا ببیند آیا می توان مایع را از توده خارج کرد یا خیر. این روش مفید را می توان در مطب انجام داد. برداشتن مایع تایید می کند که توده، یک کیست است و ناراحتی مرتبط را از بین می برد.
جراحی:
به ندرت، ممکن است برای برداشتن یک توده کیست مانند پایدار که پس از آسپیراسیون مکرر و نظارت دقیق برطرف نمی شود یا دارای ویژگی های خاصی است، به جراحی نیاز باشد.
سایر گزینه های درمانی برای کاهش درد سینه فیبروکیستیک عبارتند از:
- مسکنهای بدون نسخه، مانند استامینوفن یا داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن یا داروهای تجویزی
- داروهای ضد بارداری خوراکی که سطح هورمون های مرتبط با چرخه مرتبط با تغییرات فیبروکیستیک سینه را کاهش می دهند.
- شیوه زندگی و درمان های خانگی
- در صورت امکان یک سوتین محکم بپوشید که توسط یک متخصص تعبیه شده است.
- در حین ورزش و هنگام خواب از سینه بند ورزشی استفاده کنید، به خصوص زمانی که سینه های شما بسیار حساس است.
- کافئین را محدود کنید یا از آن اجتناب کنید
- چربی کمتری بخورید
- اگر در دوران یائسگی هستید، هورمون درمانی را تحت نظارت پزشک کاهش دهید یا متوقف کنید
- برای تسکین ناراحتی خود از کیسه ی آب گرم استفاده کنید.
- ویتامین ها و مکمل های غذایی مانند ویتامین E