روش های پیشگیری از سرطان سینه
پیشگیری از سرطان سینه با عادات سالم شروع می شود. اگر نگران ابتلا به سرطان سینه هستید، برای جلوگیری از آن، شما نمی توانید برخی از عوامل خطر مانند سابقه خانوادگی را تغییر دهید، اما میتوانید برای کاهش خطر سبک زندگی خود را تغییر دهید.
چگونه خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهیم؟
برای کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه:
- الکل را محدود کنید یا از آن دوری کنید. ایمن ترین کار این است که الکل ننوشید. اما اگر آن را می نوشید، در حد اعتدال از آن استفاده کنید. هرچه الکل بیشتری داشته باشید، خطر ابتلا به سرطان سینه بیشتر می شود. به طور کلی، زنان نباید بیش از یک نوشیدنی در روز مصرف کنند. حتی مقادیر کم خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد.
- در وزن سالم بمانید. برای این کار سعی کنید کالری کمتری مصرف کنید و به آرامی میزان تمرینی که انجام می دهید را افزایش دهید.
- فعالیت بدنی می تواند به شما کمک کند وزن سالمی داشته باشید که به پیشگیری از سرطان سینه کمک می کند. پس سعی کنید بیشتر حرکت کنید و کمتر بنشینید. بیشتر بزرگسالان سالم باید حداقل 150 دقیقه در هفته ورزش هوازی متوسط داشته باشند. یا سعی کنید حداقل ۷۵ دقیقه ورزش هوازی شدید در هفته داشته باشید. ورزش هوازی باعث می شود قلب شما به حرکت در بیاید. برخی از نمونه ها پیاده روی، دوچرخه سواری، دویدن و شنا هستند. همچنین سعی کنید حداقل دو بار در هفته تمرینات قدرتی انجام دهید.
- شیر دادن. اگر بچه دارید، تغذیه با شیر مادر ممکن است در پیشگیری از سرطان سینه نقش داشته باشد. هر چه مدت بیشتری شیر می دهید، اثر محافظتی آن بیشتر می شود.
- هورمون درمانی را بعد از یائسگی محدود کنید. هورمون درمانی ترکیبی که از استروژن و پروژسترون برای کاهش علائم یائسگی استفاده می کند، ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. با متخصص مراقبت های بهداشتی خود در مورد خطرات و مزایای هورمون درمانی صحبت کنید. ممکن است بتوانید علائم خود را با درمان ها و داروهایی که از هورمون استفاده نمی کنند مدیریت کنید. اگر به این نتیجه رسیدید که فواید هورمون درمانی کوتاه مدت بیشتر از خطرات آن است، از کمترین دوزی که برای شما مفید است استفاده کنید. از تیم مراقبت های بهداشتی خود بخواهید مدت زمان مصرف هورمون ها را پیگیری کنند.
مطالعات نشان می دهد که استروژن به تنهایی در افرادی که هیسترکتومی (برداشتن رحم) کرده اند، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش نمی دهد. استروژن با افزایش اندکی در خطر لخته شدن خون و سکته مرتبط است.
- اگر سیگار می کشید، آن را ترک کنید. برخی تحقیقات نشان می دهد که سیگار کشیدن خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد. تنفس دود سیگار فرد دیگری نیز ممکن است این خطر را افزایش دهد.
- خوردن یک رژیم غذایی سالم ممکن است خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان را کاهش دهد. یک رژیم غذایی متعادل می تواند به شما کمک کند وزن سالمی داشته باشید و وزن سالم یک عامل کلیدی در کمک به پیشگیری از سرطان سینه است.
برخی تحقیقات نشان می دهد که افرادی که رژیم مدیترانه ای دارند ممکن است خطر کمتری برای ابتلا به سرطان سینه، به ویژه پس از یائسگی داشته باشند. رژیم غذایی مدیترانه ای بیشتر بر روی غذاهای گیاهی شامل میوه ها و سبزیجات، غلات کامل، حبوبات و آجیل تمرکز دارد. افرادی که از رژیم مدیترانه ای پیروی می کنند، چربی های سالم مانند روغن زیتون فوق بکر را به جای کره ترجیح می دهند. و به جای گوشت قرمز ماهی می خورند.
- شواهدی وجود دارد که نشان می دهد انواع هورمونی پیشگیری از بارداری خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد. اینها شامل قرص های ضد بارداری و دستگاه های داخل رحمی (IUD) هستند که هورمون ها را آزاد می کنند. اما خطر بسیار کوچک است و پس از توقف استفاده از داروهای هورمونی ضد بارداری کاهش می یابد.
با یکی از اعضای تیم مراقبت های بهداشتی خود در مورد گزینه های کنترل بارداری خود صحبت کنید. متخصص مراقبت های بهداشتی می تواند به شما کمک کند مزایا و خطرات را بسنجید. مزایای قرص های ضد بارداری عبارتند از:
- کنترل خونریزی قاعدگی
- جلوگیری از بارداری ناخواسته
- کاهش خطر ابتلا به سرطان های دیگر مانند سرطان آندومتر و سرطان تخمدان
- از خودآزامایی و معاینه گه گاهی سینه های خود غافل نشوید. از طریق خودآزمایی سینه های خود می توانید اگر تغییر پوستی جدید، توده یا سفتی و چیزی غیر معمول در ظاهر یا احساس سینههایتان ایجاد شد، فوراً آن را به یک متخصص مراقبتهای بهداشتی گزارش دهید. از متخصص مراقبت های بهداشتی خود بپرسید که چه زمانی ماموگرافی و سایر آزمایشات غربالگری را بر اساس سابقه پزشکی خود شروع کنید.
- برخی از افراد در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه هستند. این می تواند به دلیل مواردی مانند داشتن سابقه خانوادگی بیماری یا برخی تغییرات ژنی باشد. اگر متخصص مراقبت های بهداشتی به شما بگوید که خطر شما بیشتر است، ممکن است به شما توصیه شود اقداماتی مانند:
- مشاوره و آزمایش ژنتیک
- معاینه پستان مکرر
- تست های غربالگری سرطان سینه در سنین پایین تر
- داروها یا جراحی برای پیشگیری از سرطان سینه
اگر به واسطه سابقه خانوادگی یا موارد دیگر خطر ابتلا به سرطان سینه در شما بالاست، ممکن است نیاز باشد از داروهای پیشگیرانه (مانند داروهای مسدود کننده استروژن) استفاده کنید.همچنین ممکن است برای کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه نیاز باشد جراحی (جراحی برای برداشتن سینه ها ماستکتومی و جراحی برای برداشتن تخمدان ها اوفورکتومی) پیشگیرانه انجام دهید.