روش های درمان سرطان سینه
درمان سرطان سینه اغلب با جراحی برای برداشتن سرطان شروع می شود. اکثر افراد مبتلا به سرطان سینه پس از جراحی، درمان های دیگری مانند پرتو درمانی، شیمی درمانی و هورمون درمانی را خواهند داشت. برخی از افراد ممکن است قبل از جراحی، شیمی درمانی یا هورمون درمانی داشته باشند. این داروها می توانند به کوچک شدن سرطان کمک کرده و حذف آن را آسان تر کنند.
برنامه درمانی شما به سرطان سینه خاص شما بستگی دارد. تیم مراقبت های بهداشتی شما مرحله سرطان، سرعت رشد آن و حساسیت سلول های سرطانی به هورمون ها را در نظر می گیرد. تیم مراقبت شما همچنین سلامت کلی شما و آنچه را که ارجحیت دارد در نظر می گیرد.
جراحی سرطان سینه
جراحی های مورد استفاده برای درمان سرطان سینه عبارتند از:
لامپکتومی:
برداشتن توده سرطان سینه و بخشی از بافت سالم اطراف آن است. بقیه بافت سینه برداشته نمی شود. نام های دیگر این جراحی حفظ پستان و برداشتن موضعی گسترده است. اکثر افرادی که لامپکتومی می کنند، پرتودرمانی نیز دارند. لامپکتومی ممکن است برای برداشتن یک سرطان کوچک استفاده شود. گاهی اوقات می توانید قبل از جراحی برای کوچک کردن سرطان شیمی درمانی انجام دهید تا لامپکتومی امکان پذیر باشد.
ماستکتومی:
جراحی برای برداشتن تمام بافت سینه است. این روش تمام پستان، از جمله لوبول ها، مجاری، بافت چربی و برخی از پوست، از جمله نوک پستان و هاله را از بین می برد. ماستکتومی ممکن است برای حذف یک سرطان بزرگ استفاده شود. همچنین ممکن است زمانی که چندین ناحیه سرطان در یک پستان وجود دارد، مورد نیاز باشد. اگر بعد از جراحی نتوانید یا نخواهید پرتودرمانی کنید، ممکن است ماستکتومی انجام دهید.
برخی از انواع جدیدتر روش های ماستکتومی ممکن است پوست یا نوک سینه را از بین نبرند. این عملهای جدیدتر میتوانند ظاهر سینه را پس از جراحی بهبود بخشند، اما برای همه گزینههایی نیستند.
بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان:
نوعی جراحی برای خارج کردن برخی از غدد لنفاوی جهت انجام آزمایش بر روی آن است. هنگامی که سرطان سینه گسترش می یابد، اغلب ابتدا به غدد لنفاوی مجاور می رود. برای مشاهده اینکه آیا سرطان گسترش یافته است یا خیر، جراح برخی از غدد لنفاوی نزدیک سرطان را برمی دارد. اگر سرطانی در آن غدد لنفاوی یافت نشد، احتمال یافتن سرطان در غدد لنفاوی دیگر کم است و نیازی به برداشتن غدد لنفاوی دیگر نیست.
برداشتن غدد لنفاوی زیربغل:
جراحی برای برداشتن غدد لنفاوی از زیر بغل است. اگر آزمایشات تصویربرداری نشان دهند سرطان به غدد لنفاوی گسترش یافته است و یا سرطان در بیوپسی گره نگهبان مشاهده شود، جراحی سرطان سینه شما ممکن است شامل این عمل نیز باشد.
برداشتن هر دو سینه:
برخی از افرادی که در یک سینه سرطان دارند، ممکن است سینه دیگر خود را حتی اگر سرطان نداشته باشد، حذف کنند. این روش ماستکتومی پروفیلاکتیک مقابل نامیده می شود. اگر ریسک بالایی برای ابتلا به سرطان در سینه دیگر دارید، ممکن است یک گزینه باشد. اگر سابقه خانوادگی سرطان قوی داشته باشید یا تغییرات DNA داشته باشید که خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد، ممکن است این خطر بالا باشد. اکثر افراد مبتلا به سرطان سینه در یک سینه هرگز به سرطان سینه دیگر مبتلا نمی شوند.
عوارض جراحی
عوارض جراحی سرطان سینه به روش هایی که انتخاب می کنید بستگی دارد. تمام عمل ها خطر درد، خونریزی و عفونت دارند. برداشتن غدد لنفاوی زیر بغل خطر تورم بازو را به همراه دارد که به آن ادم لنفاوی می گویند.
ممکن است بیمار بعد از جراحی ماستکتومی بازسازی سینه را انتخاب کند. بازسازی سینه، جراحی پلاستیک برای بازگرداندن فرم سینه است. گزینه ها ممکن است شامل بازسازی با ایمپلنت سینه یا بازسازی با استفاده از بافت شخصی شما باشد.
مراحل درمانی تکمیلی
پرتو درمانی
پرتودرمانی سرطان را با استفاده پرتوهای انرژی قدرتمند درمان می کند. این انرژی می تواند از پرتوهای ایکس، پروتون ها یا منابع دیگر تامین شود.
برای درمان سرطان سینه، تابش اغلب پرتوهای خارجی است. در طول این نوع پرتودرمانی، شما روی یک میز دراز میکشید در حالی که یک دستگاه در اطراف شما حرکت میکند. این دستگاه تابش را به نقاط دقیق بدن شما هدایت می کند. در موارد کمتر، اشعه را می توان در داخل بدن قرار داد. به این نوع پرتو، براکی تراپی می گویند.
پرتودرمانی اغلب بعد از جراحی استفاده می شود. این می تواند هر سلول سرطانی را که ممکن است پس از جراحی باقی بماند را از بین ببرد. پرتوها خطر عود سرطان را کاهش می دهد.
عوارض جانبی پرتودرمانی شامل احساس خستگی بسیار و ایجاد بثورات پوستی مانند آفتاب سوختگی در جایی است که پرتوها را هدف قرار می دهد. بافت سینه همچنین ممکن است متورم یا سفت تر به نظر برسد. به ندرت، ممکن است مشکلات جدی تر و سرطان جدید در ناحیه تحت درمان رخ دهد.
شیمی درمانی
شیمی درمانی سرطان را با استفاده از داروهای قوی درمان می کند. بسیاری از داروهای شیمی درمانی وجود دارد. درمان اغلب شامل ترکیبی از داروهای شیمی درمانی است که بیشتر از طریق ورید داده می شود. برخی نیز به شکل قرص در دسترس هستند.
شیمی درمانی برای سرطان سینه اغلب بعد از جراحی استفاده می شود. این می تواند سلول های سرطانی باقی مانده را از بین ببرد و خطر بازگشت سرطان را کاهش دهد.
گاهی اوقات شیمی درمانی قبل از جراحی انجام می شود. شیمی درمانی ممکن است سرطان سینه را کوچک کند تا برداشتن آن آسان تر باشد. شیمی درمانی قبل از جراحی نیز ممکن است سرطانی را که به غدد لنفاوی گسترش مییابد کنترل کند. اگر بعد از شیمی درمانی غدد لنفاوی، دیگر علائم سرطان را نشان ندهند، جراحی برای برداشتن بسیاری از غدد لنفاوی ممکن است مورد نیاز نباشد. نحوه پاسخ سرطان به شیمی درمانی قبل از جراحی به تیم مراقبت های بهداشتی کمک می کند تا در مورد درمان هایی که ممکن است بعد از جراحی مورد نیاز باشد تصمیم بگیرند.
هنگامی که سرطان به سایر قسمت های بدن گسترش می یابد، شیمی درمانی می تواند به کنترل آن کمک کند. شیمی درمانی ممکن است علائم سرطان پیشرفته مانند درد را تسکین دهد.
عوارض جانبی شیمی درمانی به داروهایی که دریافت می کنید بستگی دارد. عوارض جانبی شایع عبارتند از ریزش مو، حالت تهوع، استفراغ، احساس خستگی بسیار و افزایش خطر ابتلا به عفونت. عوارض جانبی نادر می تواند شامل یائسگی زودرس و آسیب عصبی باشد. به ندرت، برخی داروهای شیمی درمانی می توانند باعث سرطان سلول های خونی شوند.
هورمون درمانی
هورمون درمانی از داروهایی برای مسدود کردن برخی هورمون ها در بدن استفاده می کند. این یک درمان برای سرطان های سینه است که به هورمون های استروژن و پروژسترون حساس هستند. متخصصان مراقبت های بهداشتی این سرطان ها را گیرنده استروژن مثبت و گیرنده پروژسترون مثبت می نامند. سرطان هایی که به هورمون ها حساس هستند از این هورمون ها به عنوان سوخت برای رشد خود استفاده می کنند. مسدود کردن هورمون ها می تواند باعث کوچک شدن یا مرگ سلول های سرطانی شود.
هورمون درمانی اغلب بعد از جراحی و سایر درمان ها استفاده می شود. می تواند خطر عود سرطان را کاهش دهد. اگر سرطان به سایر قسمت های بدن سرایت کند، هورمون درمانی می تواند به کنترل آن کمک کند.
ایمونوتراپی
ایمونوتراپی درمانی با دارو است که به سیستم ایمنی بدن کمک می کند تا سلول های سرطانی را از بین ببرد. سیستم ایمنی با حمله به میکروب ها و سایر سلول هایی که نباید در بدن باشند، با بیماری ها مبارزه می کند. سلول های سرطانی با پنهان شدن از سیستم ایمنی بدن زنده می مانند. ایمونوتراپی به سلول های سیستم ایمنی کمک می کند تا سلول های سرطانی را پیدا کرده و از بین ببرند.
مراقبت تسکینی
مراقبت تسکینی نوع خاصی از مراقبت های بهداشتی است که به شما کمک می کند در هنگام ابتلا به یک بیماری جدی احساس بهتری داشته باشید. اگر سرطان دارید، مراقبت های تسکینی می تواند به تسکین درد و سایر علائم کمک کند. تیمی از متخصصان مراقبت های بهداشتی مراقبت های تسکینی را ارائه می دهند تا به شما کمک کنند احساس بهتری داشته باشید.