تراکم استخوان چیست؟
اگر در سنجش تراکم استخوان شما پوکی استخوان مشهود باشد، علاوه بر روشهای غیر دارویی و مصرف مکمل، حتما نیازمند درمانهای خاص و تخصصی پوکی استخوان نیز خواهید بود. تداوم در مصرف داروهای تجویز شده اهمیت بسیار زیادی دارد. از آنجا که در اغلب موارد پوکی استخوان تا قبل از بروز شکستگی بدون علامت است، شاید شما نیاز به ادامه درمان را در خود احساس نکنید ولی باید توجه نمایید که دریافت فقط یک نسخه کوتاه مدت در درمان این بیماری تاثیر مناسبی در بهبودی شما نخواهد داشت و جلوگیری از شکستگی فقط در صورت ادامه درمان در طول مدت مناسب مقدور خواهد بود.
اگر پوکی استخوان منجر به شکستگی در بدن شود، شاید در برخی موارد درمان جراحی نیز لازم باشد ولی باید بدانیم که این پایان کار نیست و برای پیشگیری از شکستگیهای بعدی، قطعا شروع و تداوم درمان دارویی پوکی استخوان بسیار ضروری است.
به یاد داشته باشید که نیمی از موارد شکستگی مهرهها بدون علامت است و تنها با انجام رادیولوژی کمر یا بررسیهای تکمیلی در حین یا پس از انجام تراکم استخوان مشخص میشوند.
تفسیر اعداد حاصل از سنجش تراکم استخوان امری بسیار دقیق است که نیاز به پزشک متبحر در این زمینه دارد. در واقع و برخلاف ظاهر امر، سنجش تراکم کاری نیست که توسط دستگاه مربوطه با استفاده از تکنولوژی به صورت اتوماتیک انجام شود.
به روز بودن، دقت و حتی برند دستگاه دانسیتومتر در کنار استفاده از تکنسین تخصصی دقیق و ماهر تحت نظارت مستقیم و مستمر پزشک مسئول، عواملی هستند که مستقیما بر گزارش حاصل از تست شما موثر میباشند. خطا و اشکال در هر یک از موارد مذکور یا عدم ارائه اطلاعات لازم به دستگاه، به راحتی و متاسفانه به صورتی فراوان موجب میشود که اعداد خروجی یا گزارش نهایی تست همراه با خطای زیادی باشد.
همه ما باید از دوران کودکی با تغذیه مناسب، تحرک کافی و درمان به موقع بیماریهای موثر بر سلامت استخوان، به استخوانهای خود توجه کنیم، همه خانمها بعد از سن یائسگی و آقایان بعد از 50 سالگی باید توجه ویژه ای به این مقوله داشته باشند.
لازم است که همه افراد بعد از سن 65 سالگی از لحاظ پوکی استخوان مورد بررسی غربالگری قرار گیرند. در سنین پائینتر نیز در صورت ابتلا به بیماریهای خاص از جمله بیماریهای روماتیسمی یا مصرف طولانی مدت داروهایی چون کورتیکواستروئیدها (کورتون)، داروهای ضد تشنج یا وارفارین، لازم است این غربالگری صورت گیرد.
بهترین روش برای غربالگری پوکی استخوان، انجام تست تراکم استخوان به روش DXA است. این سنجش تراکم استخوان اشعه بسیار کمی دارد. مقدار تشعشع دریافتی در یک بار سنجش تراکم، از میزان اشعهای که هر کس در خلل یک سفر هوایی داخلی دریافت میکند، به مراتب کمتر است.
اگر تراکم استخوان کاهش داشته باشد ولی هنوز در مرحله پوکی نباشید، تصمیم گیری براساس مواردی چون سن، وزن، مصرف سیگار، الکل، مصرف داروها، وجود بیماریهای روماتیسمی یا دیابت و نیز سابقه شکستگی در خودتان و والدین خواهد بود. در واقع پزشک معالج شما باید با توجه به همه موارد مذکور، احتمال و خطر شکستگی در 10 سال آینده را برای شما محاسبه نماید و در مورد درمان دارویی یا فقط پیگیری تصمیم گیری نماید.